Oristà

Sant Andreu d’Oristà

La cripta-tribuna de Sant Andreu d’Oristà està situada dins l’església de Sant Andreu d’Oristà, en un nivell inferior.
Cripta Oristà
Es troben diverses consideracions entorn a aquest element. Hi ha estudiosos que creuen en la possibilitat de que es tractés d’una cripta i hi ha qui la considera una tribuna de l’antiga església romànica en la línia de les existents com la de Santa Maria de Serrabona.
Cripta OristàCripta Oristà

Castell de Tornamira

El castell de Tornamira està situat en el punt més elevat d’un turó ubicat al sud-est del nucli de la Torre d’Oristà, just a l’oest de la riera Gavarresa en el meandre que envolta Puigciutat.
Castell de Tornamira, Oristà
Es tracta d’un antic castell que es reconvertí en masia en perdre el sentit defensiu. Està formada per una planta complexa ja que s’ha adaptat a les diferents necessitats dels seus habitants al llarg del temps. De la planta actual cal destacar-ne, principalment una torre circular i una estança de planta rectangular annexa a la part sud-oest a la torre coberta amb volta de canó. La torre, escapçada a nivell de teulada, es troba completament envoltada per edificacions annexes no es veu exteriorment.
Castell de Tornamira, Oristà

Sant Nazari de la Garriga

Sant Nazari de la Garriga està situada damunt d’una serralada situada entre la riera Gavarresa i la riera de Sagalés, a l’extrem sud del terme municipal S’accedeix a l’església a través de la pista que s’agafa a la C-670, quilòmetre 6,300, i passa pel carrer de Ruixeda, el pedró dels sants Màrtirs i la Casanova de Solà Sagalés.
Sant Nazari de la Garriga, Oristà
L’església és d’una sola nau amb absis semicircular orientat al nord-est. L’interior de l’església és més baix que el terreny exterior, per la qual cosa cal baixar tres graons.
Sant Nazari de la Garriga, Oristà

Sant Salvador de Serradellops

L’església de Sant Salvador de Serradellops es troba situada davant la façana nord de la masia de Sansalvador de Serradellops, lleugerament aixecada i envoltada perimetralment amb un mur de pedra.
Sant Salvador de Serradellops, Oristà
Originalment era una petita església d’una sola nau coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular amb una finestra d’una sola esqueixada. Aquesta estructura inicial fou modificada per l’obertura d’un arcosoli al mur de migjorn, que abarca tota la seva amplada i reforçat exteriorment amb un altre mur que suporta el campanar d’espadanya de dos ulls. Posteriorment l’església fou novament modificada allargant-la pel cantó de ponent, amb la nova amplada, la qual cosa generà una nau més ampla, també coberta amb volta, i amb una unió molt deficient entre les dues voltes de diferent amplada.
Sant salvador de Serradellops, Oristà

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/rutes-2/ruta-del-romanic-del-llucanes/orista/