Carrer Major

Carrer Major

carrer major-1carrer major-2

El carrer Major de Perafita és el carrer més llarg de la població, sense comptar la carretera BP-4653, anomenada passeig de Sant Agustí al seu pas pel nucli, recorrent el nucli des del seu extrem sud fins a la plaça Major.

carrer major-3carrer major-4

Es tracta d’un carrer llarg, pràcticament recte i amb una orientació de nord a sud. Conté cases a banda i banda, la majoria de les quals bastides amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronades amb teulades de doble vessant amb aigües a les façanes principals, al carrer, i posteriors.

Ca l’Espanyol

Ca l'Espanyol

Ca l’Espanyol és una casa situada en el carrer Major de Perafita, prop de l’extrem sud del nucli urbà i just davant d’una petita placeta.
Es tracta d’una casa de grans dimensions formada per un volum de planta rectangular i de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada, com a la resta de cases del carrer Major, és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.

Cal Carnisser

A tocar de la plaça Major, en el número 1 del carrer major , trobem cal Carnisser, actualment Carnisseria Llorens.
La casa conserva dos portals d’arc rebaixat emmarcats amb pedra treballada a la planta baixa, dos balcons emmarcats amb pedra bisellada al primer pis, un dels quals amb la data de 1814 i el monograma d’Ave Maria a la llinda, i dos balcons emmarcats amb maó a les golfes, a més d’una finestra molt treballada al primer pis.

Cal CarnisserLlinda Cal Carnisser

Cafè del mig

Al costat de la plaça Major, en el número 2, trobem el Cafè del Mig, antic café del poble, conegut per les seves tapes, actualment també restaurant i local amb Wifi.
La casa conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la inscripció “RAFEL IHS IVANDO 1732” junt amb una creu intercalada a la llinda.

Llinda del Cafè del migCafè del mig

Cal Pensiró

En el número 5 del carrer Major es troba el restaurant Cal Pensiró, antiga fonda, amb més de 100 anys d’història, (1894), amb una Cuina Tradicional, Catalana, Casolana i també la botiga de queviures del mateix nom.
La casa conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i llinda de fusta també bisellada a la planta baixa, tres balcons emmarcats amb pedra bisellada al primer pis, el central dels quals amb la inscripció “AVE MARIA SIN PECADO CONSEBIDA”, entre balcons, hi ha una capelleta de quart d’esfera.

Cal PensiróLlinda Cal PensiróCapelleta Cal pensiró

Cal Cabalé

En el número 9 del carrer Major hi ha el Forn Cal Cabalé, on hi podem trobar gran quantitat de productes de producció propia. En Ramon Vilaseca segueix la tradició familiar, tres generacions d’ofici.

Cal Cabalé

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/perafita-2/carrer-major/