Les Masies

Les masies formen part de la història del nostre poble i del nostre país.
Una masia és un tipus de construcció rural típica de Catalunya, i sobretot de la Catalunya Vella.
És típica de la població disseminada de pagesos o pastors distanciada de nuclis urbans. És l’edifici principal d’un mas.
Típicament tenen dues plantes, la inferior dedicada a les feines d’explotació agrícoles o ramaderes (amb espais pel gra, botes pels vins o el bestiar, per exemple) i la superior dedicada a l’habitatge. Això no és una norma estricta, sobretot actualment, i la disposició interna de les peces pot canviar considerablement entre masia i masia. Amb freqüència el bestiar és col·locat en construccions d’una sola planta annexes a l’edifici principal.
La pedra i la pedra picada són uns dels materials elementals de la majoria de construccions rurals, menys en els casos que fos molt difícil la seva obtenció. La pedra ha sigut, des de sempre, signe de bona edificació. Les seves característiques principals són la compacitat, la resistència i la durabilitat.
Cada família, segons les seves possibilitats econòmiques, comprava pedres picades amb diferents nivells d’acabats i d’ornamentació. D’aquesta manera, la sofisticació estilística dels elements dels marcs de pedra de les masies sovint representen el nivell social i econòmic dels seus propietaris. També podem diferenciar el tipus de pedra utilitzada segons la seva duresa. Els motius ornamentals realitzats a les pedres picades es feien seguint la tècnica escultòrica comuna de l’època. Les formes ben resoltes de les figures esculpides, sobretot en finestrals i portalades, demostren un bon domini de l’art figuratiu per part dels picapedrers i els mestres de pedra.
Actualment, les masies, són preuades per al turisme rural o com a casa de colònies, en oferir grans habitatges rústics allunyats dels nuclis urbans i propers a boscos i paisatges naturals.

A continuació un  recull de masies de Perafita, amb imatges i una petita descripció.

Bassès

BassèsBassès

Bassès es troba documentada l’any 1292, tot i que l’edifici actual és una construcció d’època moderna.
Bassès està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall per on transcorre el rec de Bassès, delimitada al nord pel serrat del Molar i al sud per la baga de can Carbó, uns 200 metres al sud-oest d’un petit embassament.
Es tracta d’una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.

Bauma (La)

La Bauma-1La Bauma

La Bauma es troba prop del camí ramader. Els habitants de les masies de de la Bauma, Rocatova de Baix i Rocatova de Dalt es dedicaven temporalment a esquilar el bestiar, acordant-ho amb els portadors dels ramats.
La Bauma està situada en un punt elevat a l’extrem nord-est del terme municipal, sobre una plataforma rocosa orientada al sud-oest que acaba formant la balma de les Heures, a un centenar de metres de la masia.
Es tracta d’una masia de dimensions reduïdes, formada per un únic volum de planta pràcticament quadrada i de planta baixa i primer pis, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.

Bols

BolsBols

Bols és una masia ubicada en un coll lleugerament elevat entre la riera Gavarresa i el torrent de Bols, que neix de la unió dels torrents de Cogullers i de Novelliques al nord-est de la masia.
Es tracta d’una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures adossades al voltant, tancant una lliça davant la façana principal de l’edifici. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb morter, arrebossats en alguns trams, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.

Busquets

BusquetsBusquets

Busquets es troba documentada el 1391, quan Guillem de Torrents, procurador del noble Ramon de Peguera, senyor del castell de Lluçà fa inventari dels béns del mas Busquets de Perafita.
Busquets està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall per on transcorre el rec de la Roca Llisa, a l’est de la carena per on transcorre la carretera BP-4653 i uns centenars de metres al sud de l’alzina bonica de Busquets.
Es tracta d’una masia de grans dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes fruit de diverses ampliacions i nombroses estructures al voltant, entre les que es compta la pallissa, una petita masoveria, una capella i un hort tancat. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossats amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.

Carbó (Can)

Can CarbóCan Carbó

Carbonell, coneguda actualment com can Carbó, es troba documentada el 1315 quan depenia del monestir de Lluçà i tenia adscrits els masos Ricoldana i Corn. En un capbreu de béns del monestir de Lluçà de l’any 1434 apareix el mas Carbonell dins la batllia de Perafita. Torna a trobar-se documentada en els fogatges de 1497 i 1553 formant part de la parròquia de Perafita.

Can Carbó-1

Can Carbó és una masia integrada al nucli urbà de Perafita ubicada pocs metres a l’oest de l’església parroquial de Sant Pere de Perafita, al peu de la pista forestal que comunica els nuclis urbans de Perafita i de la Blava, a Sant Martí d’Albars.
Es tracta d’una masia de grans dimensions adossada al sud de ca les Monges i formada per diversos volums adossats, el principal dels quals de planta baixa, primer pis i golfes. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb poc morter, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.

Castell (La masoveria del Castell)

Masoveria del castellMasoveria del Castell

La masoveria del Castell està situada uns cinquanta metres al nord del Castell, als peus de la pista forestal que ressegueix el jardí tancat del Castell.
Es tracta d’un edifici de mitjanes dimensions format per un únic volum de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb poc morter i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/perafita-2/les-masies/

Casanova de Pallars

Les Masies 1

Casanova de Pallars (La) La Casanova de Pallars està situada al límit sud d’un serrat elevat sobre el rec del gorg Negre, a l’oest de Pallars i al nord de la Casanova de la Roca. Es tracta d’una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, bastit amb …

Cal Fusta

Les Masies 2

Franquesa (La) La Franquesa està situada uns 400 metres a l’est de la riera Gavarresa, a mig camí entre el serrat del Molar i el serrat de cal Mirot i a tocar de l’embassament que hi ha en el rec de la font del Tió. Es tracta d’una masia de mitjanes dimensions formada per un …

Novelliques

Les Masies 3

Mirot (Cal) Cal Mirot està situada a l’extrem oest d’una carena elevada sobre la vall del rec del gorg Negre, al sud de la Casanova de la Roca i al nord de la Casanova de la Franquesa. Es tracta d’una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta allargada i fruit de …

Rocatova de Baix

Les Masies 4

Rocatova de Baix Rocatova de Baix es troba prop del camí ramader. Els habitants de les masies de de la Bauma, Rocatova de Baix i Rocatova de Dalt es dedicaven temporalment a esquilar el bestiar, acordant-ho amb els portadors dels ramats. Rocatova de Baix és una masia situada al límit sud de l’anomenat pla de …

Cal Soci

Les Masies 5

Soci (Cal) Cal Soci està situat en una raconada al nord del nucli urbà de Perafita, a l’est de Pallars i al nord de cal Fusta. Es tracta d’una masia de dimensions reduïdes formada per un únic volum fruit de la unió de tres cossos, el central de majors dimensions i planta baixa, primer pis …