Rutes de la Burricleta
Volta a la Serra del Molar
Nivell dificultat: mig
Distància: 24,6 km
Temps mig: 1 h 45 / 4h
Pendent màx.: 17 %
Ascensió acumulada: 327 m.
Es una ruta que volta la Serra del Molar, creuant el Rec del Gorc Negre i la Gavarresa 2 cops.
Fa una triangulació entre Perafita, Santa Eulàlia de Puig-oriol i Sant Martí d’Albars, passant per la Blava i Beulaigua.
El trajecte es en un 60% per camí de terra i el tram asfaltat es molt poc transitat.
El màxim pendent es del 17% uns pocs metres i amb burricleta es puja amb molta dignitat.
Es pot fer en 1h 45’ si no es para enlloc.
Recomanem que us agafeu el vostre temps i gaudiu dels paisatges i si podeu, de la gastronomia de la zona, tant a Perafita com a Santa Eulàlia.
Sortint de Puigmajor, passareu pel Castell de Perafita, l’ermita del Remei, el Molí de la Roca i fareu cap a Santa Eulàlia de Puigoriol passant per l’Alzina Bonica.
Des d’aquest petit poble us proposem anar cap a Sant Martí d’Albars per una carretera molt poc transitada i amb unes vistes mereixedores de la vostra atenció.
De Sant Martí d’Albars, us portarem a la Riera Gavarresa, des d’on podreu gaudir d’una perspectiva del Pont Romànic i del poble de Sant Martí d’Albars que es encantadora.
El retorn, passant per les petites preses de la Gavarresa, es fa remuntant la pendent fins a la carretera per retornar a Perafita on us suggerim un tomb per la part més íntima del poble.
Perafita-Olost circular
Nivell dificultat: mig
Distància: 29,5 km
Temps mig: 2 h 10 / 5h
Pendent màx.: 17 %
Ascensió acumulada: 497 m
Es una ruta circular que us porta de Perafita a Olost i us torna a Perafita per un altre recorregut.
El trajecte es en un 70% per camí de terra i els trams asfaltats son per carreteres relativament poc transitades.
El màxim pendent es del 17% i amb burricleta es puja amb molta dignitat.
Es pot fer en 2h10’ si no es para enlloc.
Recomanem que us agafeu el vostre temps i gaudiu dels paisatges i si podeu, de la gastronomia de la zona mitjançant el menú burricleta, parant a la Fonda Sala d’Olost, (just a mig camí) o mitjançant un pícnic al costat del Torrent d’Olost sota l’ombra fresca dels pollancres.
Sortint d’Olost, us dirigireu a l’Ermita de Sant Adjutori, des d’on us podeu fer una bona idea de l’orografía de la zona, tot admirant el Pla de la Senyora que queda als peus.
Des d’aquest punt, us proposem fer un tomb per Olost per reprendre el camí de tornada pel Camí de les Saleres, tot voltejant el Serrat de les Hortes fins arribar a la carretera a l’alçada de Garduixeres.
Un cop a la carretera, us quedaran poc més de 2 kilòmetres per arribar a Perafita, on us portarem a fer un tomb per la part més íntima del poble, tot fent camí cap al punt de sortida, la seu de Burricleta a Puigmajor.
Perafita-Sant Boi de Lluçanès, circular
Nivell dificultat: baix
Distància: 11,1 km
Temps mig: 1 h 20 / 3h
Pendent màx.: 14 %
Ascensió acumulada: 229 m
Aquesta és la ruta més curta que us proposem.
Ideal per ser feta en mig dia, surt de Burricleta (a la masia Puigmajor) i us porta a Sant Boi de Lluçanès, per tornar-vos a Burricleta per un altre itinerari (ruta circular).
El trajecte és un 90% per camí de terra, i el tram de carretera que no arriba a 1km, es per una via poc transitada i de molta visibilitat.
El màxim pendent es del 12% i amb la Burricleta la pujareu sense adonar-vos.
Es pot fer en poc més d’una hora si no es para enlloc, però us proposem que us agafeu el vostre temps i gaudiu de la bellesa de Sant Boi del Lluçanès, de la seva gastronomia, així com dels productes artesans que hi podeu trobar a la fleca.
Igualment, el Roure de la Senyora es mereix que hi dediqueu una estona per copsar la seva energia.
Sortint de Puigmajor, creuareu la carretera per encaminar-vos cap al camí que us portarà pel Coll de Triador. Un cop arribeu a Sant Boi del Lluçanès, us proposem un recorregut per l’interior d’aquest petit poble.
La tornada la farem passant per El Vilar, per dirigir-nos a l’arbre monumental del Roure de la Senyora.
Sota aquest majestuós arbre, podeu gaudir de la seva ombra refrescant així com de les vistes. Es un immillorable indret per fer-hi un picnic.
El retorn ens obliga a passar per quasi un kilòmetre de la carretera, just fins arribar al trencant que ens permetrà refer el desnivell fins al Serrat dels Alls, per on accedirem al Salt del Llop per retornar a Burricleta, tot passant pel pla de Rocatova fins a la falda del Puigmajor, punt de sortida.
Puigmajor – Lluçà
Nivell dificultat: alt
Distància: 32,1 km
Temps mig: 3 h 45 / 6h
Pendent màx.: 17 %
Ascensió acumulada: 631 m
Aquesta ruta us portarà fins a Lluçà, on es troba Santa Maria de Lluçà, una de les joies del romànic català.
El recorregut d’anada el proposem des de Perafita pel camí de la Blava, petit nucli molt pintoresc i exemple de l’estructura civil del Lluçanès. Des d’aquí i tot passant per Beulaigua, ens dirigirem a Fumanya, on a les goles, les bruixes del Lluçanès hi feien els seus sàbats o akelarres.
Reprenem el recorregut passant pel pantà de Garet, espai natural custodiat pel Centre d’estudis dels Rius Mediterranis, per arribar a Lluçà. La visita a Santa Maria de Lluçà és més que recomanable.
Les primeres noticies que es tenen de la seva existència daten de l’any 905, però l’edifici actual podria ser del segle XII. El claustre amb 22 columnes i uns capitells molt treballats així com l’església d’unasola nau, configuren un petit complex d’alt interès cultural i històric.
Davant mateix, hi podeu trobar la fonda Primitiva on podreu gaudir d’una excel•lent cuina, així com canviar la bateria de les vostres burricletes.
D’aquí, us proposem dirigir-vos cap al Castell de Lluçà per gaudir de les seves impressionants panoràmiques del lluçanès, així com de l’església de Sant Vicenç, una de les poques esglésies romàniques de planta rodona que hi ha a Catalunya. L’accés a ambdós espais s’ha de fer a peu per un camí d’accés que es recorre en 20 minuts. La tornada, per la carretera veïnal fins a Santa Eulàlia per agafar el camí del Molí de la Roca, passareu per la riera Gavarresa i pujareu fins a Perafita, on us proposem un tomb per la part més íntima del poble.
Olost – Oristà, circular
Nivell dificultat: mig
Distància: 17,9 km
Temps mig: 2 h 30 / 5h
Pendent màx.: 19 %
Ascensió acumulada: 341 m
Es una ruta circular que us porta d’Olost a Oristà i us torna a Olost per un recorregut de grans vistes.
El trajecte és en un 90% per camí de terra i el tram asfaltat es per l’antiga carretera B433, ara només transitada pels veïns.
El màxim pendent es del 19% uns pocs metres i amb burricleta es puja ambmolta dignitat.
Es pot fer en 2h30’ si no es para enlloc.
Recomanem que us agafeu el vostre temps i gaudiu dels paisatges i si podeu, de la gastronomia de la zona, parant a la Fonda d’Oristà, o a la Fonda Sala d’Olost on podeu gaudir del menú burricleta.
Igualment, també hi trobareu paratges idíl•lics per fer un picnic a la natura.
Sortint d’Olost, us dirigireu a l’Ermita de l’Adjutori, des don us podeu fer una bona idea de l’orografia de la zona, tot admirant el Pla de la Senyora que queda als peus.
Des d’aquest indret, seguireu la carena del Serrat Boleter i del Serrat de la Coromina;
passareu per un punt del camí on tindreu des de la carena, La Riera Gavarresa a la dreta i el Torrent d’Olost a
l’esquerra.
Abans d’arribar a Oristà, descobrireu l’impressionant cingle de l’Ermita de Sant Sebastià, on us proposem pujar per gaudir d’un dels indrets més bonics de la zona.
El retorn, des del Bac, es fa pel camí ramader d’Oristà a Olost, passant pel Castell d’OLost per acabar al punt de sortida.
Ruta 6. Perafita-Sant Martí Xic
Puigmajor – Sant Marti Xic
Nivell dificultat: Alt
Distància: 31,2 km
Temps mig: 3h 20 / 6h
Pendent màx.: 18 % (21%)
Ascensió acumulada: 823 m
Aquesta ruta és una de les més llargues i amb la orografia més complicada que us proposem. Certament, però, té premi al final. Arribar a Sant Marti Xic no és fàcil però la peculiaritat de l’indret be mereix un esforç que amb la burricleta queda relativitzat.
Sortint de Puigmajor fareu cap al Coll Triador, a través del qual arribareu en un moment a Sant Boi del Lluçanès, salvant la Serra pel millor pas possible.
De Sant Boi, fareu cap a Sobremunt per la millor pista que hi podeu trobar, pavimentada en els trams més difícils. Aquest es el peatge a pagar per arribar a la cota dels 870m. A partir d’aquí, el paisatge canvia i podreu gaudir d’un dels llocs més bonics del Lluçanès.
Des de Sobremunt, fareu cap primer a Santa Llúcia, i amb un tram de 4 kilòmetres, arribareu al premi, Sant Marti Xic.
Val a dir que Sant Martí Xic va ser erigida pels residents del Castell de Voltregà i els masos del voltant cap a l’any 1097, tot i que es creu que abans hi existia un capella anterior.
El castell de Voltregà, ja existia l’any 900, essent un dels primers llocs fortificats d’Osona.
La tornada es pel mateix camí fins arribar a Sobremunt, on proposem baixar per la bonica carretera de la trona (poc transitada) fins a Sant Boi.
A la fleca de la plaça, hi podreu trobar, a part de pa artesà, els millors croissants que pugueu imaginar.
A partir d’aquí, tot passant pel Vilar, masia senyorial de Sant Boi, arribareu al Roure de la Senyora, arbre
monumental de 15 m d’alçària, 4m de volt de canó i 30 metres de diàmetre de capçada i pertany a l’espècie Quercus Humilis.
D’aquí, passant pel Prat i el Salt del Llop, arribareu al punt de sortida.
Pedra Dreta- Salselles
Nivell dificultat: mig
Distància: 21,7 km
Temps mig: 1 h 40 / 6h
Pendent màx.: 14 %
Ascensió acumulada: 277 m
Aquesta és la ruta més refrescant de les que us oferim.
Bàsicament consisteix en recórrer el Camí de les Heures fins al Càmping Riera de Merlès, per seguidament anar a Salselles, un petit poble abandonat del Lluçanès, al terme de Borredà.
Aquesta ruta té, però, dos aspectes rellevants: per un costat és una ruta lineal, és a dir, es el mateix itinerari d’anada que de tornada; per altre banda, donat que l’orografia de la zona és molt complicada, iniciem el recorregut a la Pedra Dreta, el punt més alt, per baixar per la Carena de la Granera fins al pont de Monclús, ja a la Riera de Merlès, on a la tornada, es recullen les burricletes per retornar al punt de partida en vehicle i evitar les fortes pendents que hi ha fins a la pedra dreta. Aquesta ruta, per tant, requereix el transport de les burricletes fins al punt de sortida i la recollida al punt d’arribada.
El descens des del punt de sortida fins al Pont de Monclús, permet gaudir d’unes vistes espectaculars d’ambdós costats de la carena. Un cop arribats a la Riera, el bany és un premi merescut en dies de calor. A partir d’aquest punt, el recorregut fins al Càmping es fa paral•lel a la Riera de Merlès, permetent en qualsevol moment el bany en els nombrosos indrets idíl•lics per fer-ho.
En el GPS, hi trobareu marcats els accessos a la Riera en els millors llocs.
Des del Càmping, i resseguint el Camí de Salselles, ens allunyarem del riu muntanya amunt fins a arribar a les runes que queden de Santa Maria de Salselles.
Aquest petit poble del Lluçanès va ser abandonat entre els anys 50/60, i des de llavors, no ha parat de desfer-se en mans de les inclemències i els egoismes dels visitants. Però guarda tota la bellesa de l’indret amb l’afegit de la nostàlgia pròpia dels pobles abandonats.
La tornada pel mateix camí, es sempre cara avall i permet arribar amb agilitat al punt de recollida de les burricletes, al Pont de Monclús.
Puigmajor – Alpens
Nivell dificultat: Baix
Distància: 28,5
Temps mig: 2h 00 / 3,5h
Pendent màx.: 14 %
Ascensió acumulada: 690 m
La ruta 8 és una ruta de fàcil recorregut . Val a dir que el 70% del seu itinerari és per camins ramaders i carreteres asfaltades de poquíssima circulació, i el camí ramader no asfaltat, ha estat recentment reformat i molt ben drenat, pel que es configura com una ruta ideal per ser feta en temps de pluges. Si a més expliquem que passa per entremig de grans boscos de pins i roures, entendreu que sigui una gran ruta boletaire.
Sortint de Puigmajor, fareu cap a la Costa dels Gats. Aquesta carretera de comunicació interna Lluçanesa, és de sinuós traçat i donada la seva estretor, també molt poc transitada. Al cap de poc més de 6km, agafareu el trencant del Camí Ramader de Santa Eulàlia de Puigoriol a Alpens. Quant encara no haureu fet 1km, trencareu a la dreta per arribar-vos a Sant Cristòfol de Borrasers, edificació romànica esmentada en el 1602 però renovada a principis del XVIII. Cal destacar les sepultures de la façana principal de homes i dones. Es creu que la despoblació de la contrada va fer innecessària la continuïtat de la Parròquia i possiblement, les despulles del cementiri que seria també abandonat foren agrupades segons aquest criteri. En l’edifici del costat hi podem trobar la rectoria d’aquesta antiga parròquia.
Seguint el camí ramader, arribareu a Alpens, un preciós poble agrícola i ramader situat al peu de la serra de Santa Margarida de Vinyoles, tot just a la capçalera de la Riera Gavarresa.
Ja de camí de tornada, passareu per la capella romànica de Sant Pau del Colomer, abans Sant Pau de Terrades, coneguda des del 1190 dins la demarcació de l’antiga vila rural de Terrades, avui reemplaçada pel gran mas del Colomer.
Tot passant per Sant Agustí de Lluçanès i el Collet de Sant Agustí, retornareu al punt de sortida.
Ruta 9. Dos dies + allotjament
Dos dies+allotjament
2 dies descobrint un entorn rural.
2 rutes amb encant.
1 nit en una autèntica fonda.
Dos dies descobrint la muntanya, la pagesia, les goles de la ruta de les bruixes del Lluçanès i una de les joies del romànic català, l’església de Santa María de Lluçà.
Amb 2 dies de rutes amb la burricleta i una nit en una autèntica fonda a LLuçà, just davant del claustre.
Es comença des del centre Burricleta a la masia de Puigmajor a on deixeu totes les vostres pertinences que serán transportades fins la fonda a Lluçà.
Ruta 4. Perafita- LLuçà.
Temps mig: 3h / 4h
Ciclabilitat: 100% ruta rural. 60% terra, 40% asfalt
Arribem directe a la fonda per deixar que la Burricleta descansi i fins l’hora d’un sopar deliciós i innovador, us donem temps de pujar fins al Castell de Lluçà.
Es fa en 30 min a peu i des de allà podeu gaudir de les seves impressionants vistes panoràmiques del Lluçanès, així com de l’església de Sant Vicenç, una de les poques esglésies romàniques de planta rodona que hi ha a Catalunya.
El següent dia es comença directament des de la fonda, a on ens anem a buscar les vostres pertinences, i fareu una ruta especial per arrivar fins a Puigmajor.