Sant Boi de Lluçanès

Sant Salvador de Bellver

Sant Salvador de Bellver es troba situat a l’extrem nord oriental del terme municipal, a la punta d’una carena que domina la part de tramuntana de la Plana de Vic que separa la riera de Talamanca de la d’Orís.
Sant Salvador de Bellver, Sant Boi de Lluçanès
L’edifici és format per una espaiosa nau rectangular, de grans proporcions, dividida per dos arcs torals i coberta amb una volta lleugerament apuntada, la qual remata amb un absis semicircular, cobert amb volta de quart d’esfera. Entre l’absis i la nau hi ha un simple plec que fa de punt d’unió.
Sant Salvador de Bellver, Sant Boi de Lluçanès
Sant Salvador de Bellver es trobava al límit de l’antic terme del castell de Lluçà, al lloc de Bellver o d’Orís, pel fet que estava tocant els límits del castell d’Orís, a la parròquia de Sant Boi de Lluçanès. El seu antic nom, enregistrat ja l’any 1110, als inicis de la fundació, fou el de Sant Salvador de Bellver, pel fet de trobar-se al puig de Belvidere o Bellver. Sens dubte que li devia donar aquest nom el dilatat horitzó vers la Plana de Vic i la vall del Ter que hom podia admirar des d’aquest punt.

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/rutes-2/ruta-del-romanic-del-llucanes/sant-boi-de-llucanes/