Sant Martí d’Albars

Pont medieval de Sant Martí

El pont Medieval es troba situat al sud est del nucli de Sant Martí prop del molí del Pont, travessant la riera Gavarresa. El pont era el pas de la Gavarresa en el camí antic per anar de Sant Martí d’Albars a Perafita.
Pont medieval de Sant Martí d'Albars
És un robust pont d’uns 25 metres de llarg construït amb maçoneria de pedra irregular agafat amb morter de calç. Presenta un massís pilar central de pràcticament dos metres de costat on s’hi observa una disposició regular del parament i els forats de col·locació de les cintres que ajudaren a construir les dues arcades que formen el pont.
Pont medieval de Sant Martí d'Albars
Sobre el pilar central hi ha un gran orifici de forma pentagonal que distribueix les forces de la superstructura. El pas del pont, d’una amplada de 180 centímetres està delimitat per unes baixes baranes, construïdes amb pedra i coronades amb lloses irregulars, de 60 centímetres d’alçada i 30 centímetres d’amplada. El paviment està empedrat i s’hi observen unes traces de desgast de la pedra a causa del pas continu dels carruatges.

Pont medieval de Sant Martí d'Albars

Vilatammar

Vilatammar està situada en un punt elevat sobre la vall de la riera Gavarresa, al sud-est del nucli de Sant Martí d’Albars.
Vilatammar
Es tracta d’una masia de grans dimensions, antiga casa forta medieval, formada per un volum principal de planta rectangular allargada i composada per planta baixa, primer pis i golfes; si bé el desnivell del terreny provoca que a l’extrem nord l’edifici només tingui el nivell de primer pis i golfes i a l’extrem sud hi hagi un nivell inferior.
Vilatammar
Vilatammar és una gran masia que conserva, tot i les reformes i modificacions que ha patit al llarg del temps, la disposició de fortalesa dels segles XIV i XV, i el bastiment primitiu i genuí en forma d’unes quantes filades de carreus ben disposats. També conserva l’elegància d’un espaiós arc gòtic interior i una antiga finestra bilobulada reconvertida en porta interior.
Les primeres notícies que es tenen de Vilatammar són del 16 de juliol del 956, quan el comte Borrell comprà la propietat de Vilatedmar a un tal Anseredus que la tenia en alou.
Vilatammar

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/rutes-2/ruta-del-romanic-del-llucanes/sant-marti-dalbars/