Ruta de les bruixes

Ruta de les bruixes,triptic
Mapa de la ruta de les bruixes, Lluçanès

Ruta de les bruixes al Lluçanès.

Ruta de les bruixes, t1
Ruta de les bruixes-t3

La «Ruta de les Bruixes del Lluçanès» consta de 5 plafons, els quals estan situats en indrets vinculats amb el fenomen de la bruixeria al Lluçanès.1- EL COMUNIDOR (Sant Feliu Sasserra)

Ruta de les bruixes-1

Un comunidor era una petita edificació en forma de porxo situat a prop de l’església. És on s’aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades; és a dir, conjurava el mal temps amb oracions i exorcismes.

El comunidor, Sant Feliu SasserraEl comunidor, Sant Feliu Sasserra

2- EL SERRAT DE LES FORQUES (Sant Feliu Sasserra)

Ruta de les bruixes-2

Aquest és un lloc on s’acostumava a torturar i executar els condemnats per la justícia de la zona. La bruixa Napa va ser ajusticiada aquí pels nombrosos fets esgarrifosos que se l’hi atribuïen. A Sant Feliu Sasserra se celebra una popular Fira de les Bruixes per Tots Sants.

Serrat de les forques, Sant Feliu Sasserra

3- ROC FORADAT (Prats de Lluçanès)

Ruta de les bruixes-3

Lloc on, segons la llegenda, la bruixa Napa amagava les gallines que criava o que robava perquè l’hi posessin ous i, sembla ser, que és on preparava els seus beuratges. La bruixa Napa és un personatge que va existir realment, entorn el segle XVII, i va despertar moltes pors entre els seus veïns; va ser acusada d’assassinar una nena petita.

roc foradat, Prats de Lluçanèsroc foradat, Prats de Lluçanès

4- GORG DE LES HEURES (Riera de Merlès)

Ruta de les bruixes-4

Lloc de reunió de les bruixes. Els gorgs i rieres, per la presència d’aigua, eren sovint els llocs predilectes pels seus rituals. Són paratges de gran bellesa paisatgística i de cert ambient misteriós.

gorg de les heures

5- GOLES DE FUMANYA (Sant Martí d’Albars)

Ruta de les bruixes-5

Les goles dels rius o els cims de les muntanyes eren els llocs preferits de les bruixes per fer-hi els sàbats, akelarres o aplecs, que al Lluçanès es deien samaniats. A més de a les Goles de Fumanya, les bruixes es trobaven també en llocs similars del Lluçanès, envoltats d’aigua, amb afloraments de roca o bé enmig del bosc.

goles de fumanya
goles de fumanyagoles de fumanya

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/rutes-2/ruta-de-les-bruixes/