Les Masies 5

Soci (Cal)

Cal SociCal Soci

Cal Soci està situat en una raconada al nord del nucli urbà de Perafita, a l’est de Pallars i al nord de cal Fusta.
Es tracta d’una masia de dimensions reduïdes formada per un únic volum fruit de la unió de tres cossos, el central de majors dimensions i planta baixa, primer pis i golfes i els laterals de menor alçada i únicament de planta baixa i primer pis, donant forma a un tipus de planta basilical. Els murs són de maçoneria de pedra arrebossats, amb alguna part escrostonada, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i no es continua, sinó que forma tres parts diferenciades ja que les teulades dels cossos laterals es troben a menor alçada que la del cos central.

Terradelles

TerradellesTerradelles

Terradelles està situada en un punt lleugerament elevat sobre la riera Gavarresa a mig camí entre les runes del molí de Terradelles i les del Mas.
Es tracta d’una masia de mitjanes dimensions recentment restaurada, formada per un únic volum de planta baixa i primer pis, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb molt morter i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.

Terri (Cal)

Cal TerriCal Terri

Cal Terri o Terricabres es troba documentada, sota el nom de Gabriell Terricabres, en el fogatge de 1553 formant part de la parròquia de Perafita.
Cal Terri està situada en un punt elevat al nord-est del nucli urbà de Perafita, uns cent metres a l’oest de l’encreuament de les carreteres BP-4653 i BV-4601.
Es tracta d’una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada, que originalment tenia la orientació contrària, és actualment de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.

Teulats (Cal)

Cal TeulatsCal Teulats

Cal Teulats es troba situat al nord del nucli urbà de Perafita, en un punt enclotat prop del rec del Gorg Negre. Es tracta d’un edifici format per un volum d’habitatge i unes estructures agropecuàries restaurades i habilitades com habitatge modernament. El volum de l’habitatge està format per planta baixa i un pis, cobert amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.

Tria (La)

La TriaLa Tria

La Tria, antigament coneguda com Sunyera, es troba documentada l’any 1242 i era posseïda per la Pabordia de Desembre de la Catedral de Vic en època baix medieval. Als segle XIV era del monestir de Lluçà i tenia adscrits el mas Coll i la masoveria de Fontrenó.
La Tria està situada en un punt lleugerament elevat entre els recs de la Tria i el de Santa Margarida a l’est del nucli urbà de Perafita.
Es tracta d’una masia de grans dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures adossades al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra, amb carreus treballats delimitant les cantonades, alguna de les quals (a l’oest de l’edifici) integrades al mur denotant una ampliació. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.

Valls de Mascarella (Les)

Les VallsLes Valls

Des de principis del segle XIV el mas Mascarella tenia adscrits, en indivís amb l’hereu de la Riera, els masos Valls superior i Valls inferior, algun dels quals, probablement el superior, podria correspondre amb les Valls de Mascarella.
Les Valls de Mascarella està situada en un punt lleugerament elevat enmig d’una petita vall per on transcorre el rec de Mascarella, al nord-est de Mascarella i al sud-est de la Riera.
Es tracta d’una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb molt morter, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/perafita-2/les-masies/les-masies-5/