Sant Feliu Sasserra

Església de Sant Feliu

L’església de Sant Feliu Sasserra es troba situada a l’antic centre medieval del nucli urbà, a la plaça Torres i Bages coneguda popularment com la plaça de l’església.
És un edifici de tres naus de planta rectangular orientat a l’oest amb teulada de doble vessant coronada per una estructura esglaonada de pedra amb un arc de mig punt i una creu al capdamunt. Té annexada a la zona de tramuntana una capella construïda al segle XIX.
Sant feliu Sasserra
L’església que es troba esmentada al segle X fou reedificada al segle XI i enriquida amb una portalada romànica amb capitells esculpits i arquivoltes treballades al segle XII. Va ser el 1581 que fou reedificada en gòtic tardà tot aprofitant una part de l’interior, alguns murs i la portalada. El 1881 s’hi afegí la capella del Santíssim a la banda nord i un segle més tard, als anys vuitanta, es va arranjar la façana (AADD;1984) Finalment als anys 1994 i 1998 s’hi ha practicat diverses actuacions de restauració que ha contribuït a mantenir-la en un bon estat de conservació.
Portalada de l'Església de Sant Feliu SasserraSant Feliu Sasserra, campanar església

Castell Medieval de Sacirera

El castell de Sa Cirera, del qual sols en queda un tros de la torre rodona, es troba adossat a la façana nord-oest del mas Cirera.
Castell de Sacirera, Sant Feliu Sasserra
Els murs de la torre que s’aixequen fins a una alçada de 3,20 metres des del terra, formen una circumferència, interrompuda per l’esfondrament d’una part del mur. Les mides corresponen a un diàmetre extern de 6,10 metres i un diàmetre intern de 2,60 metres. Els murs estan formats per carreus ben treballats de mides reduïdes disposats en filades regulars i units per morter oferint un aspecte consistent i compacte.
Mur del castell de Sacirera, Sant FeliuCastell de Sacirera, Sant Feliu Sasserra

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/rutes-2/ruta-del-romanic-del-llucanes/sant-feliu-sasserra/