Alpens

Sant Pere de Serrallonga

L’església de Sant Pere de Serrallonga es troba situada a l’extrem nord-occidental del terme municipal, en la carena de la serra del Puigdon des d’on es pot contemplar una àmplia panoràmica sobre el Lluçanès i, en la llunyania les muntanyes de Montserrat, la Mola (Sant Llorenç del Munt), el Montseny, el Pedraforca i el Puigmal.
Sant Pere de Serrallonga, Alpens
És una església de petites dimensions amb la planta típica de l’arquitectura religiosa pre-romànica, amb una sola nau, rectangular, capçada a llevant per un absis o santuari, de planta gairebé quadrada. Tots els murs són de pedra, de diferents aparells i textures, i amb teulada de doble vessant.
Sant Pere de Serrallonga, Alpens

Retaule de Sant Pere de Serrallonga

El retaule de Sant Pere de Serrallonga es troba ubicat a l’interior de l’església de Sant Pere de Serrallonga.
És un retaule de fusta repintat al segle XIX, de línies clàssiques i factura popular. El registre central, flanquejat per dues columnes, conté una fornícula en forma d’absis destinada a la imatge de Sant Pere i pintades, a banda i banda, les imatges de Sant Jaume Apòstol a l’esquerre, i Sant Isidre a la dreta. El cos del coronament té una fornícula al centre destinada a la imatge de la Mare de Déu. El frontal de la mesa de l’altar, flanquejat per dues pilastres, està decorat amb la tiara i les claus de Sant Pere, en relleu i policromat.
Altar de Sant Pere de Serrallonga

Sant Pau del Colomer

Sant Pau del Colomer està ubicada a 150 metres a l’est del Colomer, sobre un petit turó. S’accedeix a la petita capella a través d’una plataforma circular des de la qual en surten dues escalinates amb baixa barana, de pedra i amb carreus regulars ben treballats.
Sant Pau del Colomer
És una església de petites dimensions amb absis orientat a l’est. Es conserven íntegres la nau de planta rectangular i l’absis semicircular del segle XII, decorada amb pintures modernes de Pau Macià i Pons. Té teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i està coronat amb un campanar, reformat, de torreta amb teulada de doble vessant i una obertura per costat d’arc de mig punt. Aquest campanar es troba sustentat a la façana oest per dues mènsules decorades amb un escut d’un castell o casa forta. També presenta una petita campana.
Sant Pau del Colomer, Alpens

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/rutes-2/ruta-del-romanic-del-llucanes/alpens/