Sant Bartomeu del Grau

Església Vella

L’església vella de Sant Bartomeu, es troba situada a l’est del nucli urbà. S’hi accedeix pel camí del Roc Llarg, trencant a la dreta i a l’inici del camí del cementiri és o­n es troba concretament. Es troba a una alçada de 850 metres i té la posició X 432463 – Y 4648047 de les coordenades UTM.
Església vella, Sant Bartomeu del GrauEsglésia vella, Sant Bartomeu del Grau

El que queda són les restes arqueològiques de l’antiga església parroquial de Sant Bartomeu del Grau, abans del trasllat del culte a l’actual església situada al nucli urbà. Tot el que es pugui dir de les estructures vistes d’aquest edifici són hipòtesis o conjectures que hauran d’aclarir-se en el moment de realitzar una excavació arqueològica.
Església vella, Sant bartomeu del GrauEsglésia vella, Sant Bartomeu del Grau

Sant Jaume de Fonollet

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Gurb, al lloc de Fenollet. No degué passar de capella rural dependent de la parròquia de Sant Bartomeu del Grau.
Sant Jaume de Fonollet, Sant Bartomeu del Grau
L’església de Sant Jaume de Fonollet consta d’una nau, no gaire llarga, coberta amb volta de canó, reforçada per un arc toral i capçada a llevant per un sol absis.
Sant Jaume de Fonollet, Sant Bartomeu del GrauSant Jaume de Fonollet, Sant Bartomeu del Grau

Sant Genís sa Devesa

Església romànica amb un estat de conservació precari (el seu estat s’observa millor des de l’interior de l’edifici). Està situada dalt d’un turó.
Sant Genís Sadevesa, Sant Bartomeu del grau
Absis semicircular, amb arcs cecs i lesenes. Possiblement, l’espai destinat a presbiteri es va avançar un tram en una època indeterminada; el paviment és de cairons. A la nau el paviment és de lloses.
Sant Genís Sadevesa, Sant Bartomeu del grauSant Genís Sadevesa, Sant Bartomeu del grau

Enlace permanente a este artículo: https://pereroger.eu/rutes-2/ruta-del-romanic-del-llucanes/sant-bartomeu-del-grau/